Popis
"
Vinařství Iniesta
""Chci vyrábět jedinečná, kvalitní vína, která v každé kapce nesou vlastnosti, vůně a chutě mé vlasti. Vína naší rodiny jsou vyráběna tradičními metodami a příroda je pro nás partnerem. Jen tak můžeme zaručit, že se na stoly našich spotřebitelů dostanou vína té nejlepší kvality na mnoho let dopředu." "Vína jsou pro nás velmi důležitá.
Andres Iniesta
Vášeň
"Naše láska k vinařství je rodinnou tradicí. Můj otec začínal s vinařstvím v 70. letech minulého století v oblasti své rodné vesnice Fuentealbilla v regionu Castilla-La Mancha. Kromě domácích odrůd zavedl na našem panství, které mělo v počátcích pouhých 10 hektarů a nyní se rozrostlo na 120 hektarů, i mezinárodní odrůdy révy vinné. Dlouhá a tvrdá práce se vyplatila: naše rodinné vinařství vyrábí prvotřídní vína z hroznů vypěstovaných na našich vinicích. Je to splněný sen. Chci vyrábět jedinečná, kvalitní vína, která v každé kapce nesou charakteristické rysy, vůně a chutě mé vlasti. Naše rodinná vína jsou vyráběna tradičními metodami a příroda je pro nás partnerem. Jen tak můžeme zaručit, že se na stůl našich spotřebitelů dostanou vína té nejlepší kvality na mnoho let dopředu.
Při výrobě vína se stejně jako v oboru řídíme kvalitou, vášní a oddaností. Z celého srdce doporučuji naše vína, která získala nejvyšší hodnocení a medaile na mezinárodních soutěžích."
Andres Iniesta
Rodinná vlast:
- Rodina Iniestů se již po generace zabývá vinohradnictvím a vinařstvím (Andrésovi prarodiče a jeho rodiče pracovali jako sezónní, družstevní dělníci) v rodné vesnici Fuentealbilla (region Kastilie-La Mancha v provincii Albecete, ležící na náhorní plošině v nadmořské výšce 800 metrů).
- Počet hodin slunečního svitu typický pro tuto oblast a značné rozdíly mezi denními a nočními teplotami zajišťují lepší a rovnoměrnější zrání hroznů.
- Typicky zemědělská oblast, v jejím rámci vinařská oblast (největší vinařská oblast Evropy) => ztotožňována s kvantitou (nižší kvalita), proto vznik podoblasti La Manchuela (do které patří vinice, vína Iniesta) => přísnější kritéria pro použití oblasti původu (DO) => kvalitnější vína => snaha konkurovat dobře prodávaným oblastem (např. Rioja, Priorat).
Rodinný statek:
- Jose Antonio Iniesta (Andrésův otec) si vysnil rodinnou vinici a vinařství, kde by rodina mohla vyrábět vlastní vína z hroznů vypěstovaných na vlastním pozemku. Rodinnou usedlost založil v 90. letech minulého století a vysadil 10 hektarů vinic.
- Sen se splnil v roce 2010, kdy bylo vinařství, vybavené nejmodernějšími technologiemi, slavnostně otevřeno a první ročník byl stočen do lahví.
- Rodinné vinařství, malá vesnice (každý zná každého) => přátelská, rodinná atmosféra
- Díky dosaženým úspěchům se vinice v následujících letech dále rozvíjela, vysazovaly se další keře révy a zvětšovala se obhospodařovaná plocha, která nyní činí více než 200 ha.
- Kromě původních odrůd (Macabeo, Bobal, Graciano, Tempranillo, Verdejo) se na panství pěstují také mezinárodní odrůdy (Chardonnay, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Syrah).
- Vína vyrábí tým mezinárodně uznávaných profesionálů a na celý proces výroby vína, od vinice až po uvedení vína na trh, dohlíží rodina Iniesta.
Základní kameny filozofie vinařství Iniesta:
- Respektování tradice a zároveň používání nejmodernějších a inovativních technologií
- Vlastní vinice, vlastní výroba
- Nízký zásah do přírodních procesů, zacházení s přírodou jako s partnerem, respektování biologické rozmanitosti
- Intenzivní, profesionální práce na vinici pro co nejlepší kvalitu sklizeného ovoce
- Používání původních kvasinek při kvašení
- Intenzivní, náročná kontrola kvality révy od pěstování až po sklizeň
- Co nejkratší doba mezi sklizní a sudováním vína. Používání sudů nejvyšší kvality (dřevo, výroba sudů) vhodných pro všechny typy zrání, což pomáhá vínům rozvíjet jejich vlastní styl
- Stáčení do lahví podle potřeb trhu, aby se vína dostala ke spotřebiteli v co nejčerstvějším čase.
- Každoročně prestižní šarže ověnčené mezinárodními oceněními.